Smaki Gdańska

Do grona restauracji, gdzie można skosztować „smaków gdańska” dołączyła właśnie, położona na Wyspie Spichrzów Maniera. W karcie, prócz polskich klasyków, jak wyśmienite schabowy, mielony czy tatar, odnajdziemy również lokalne dania, jak raki (zamknięte w chrupiących krokietach), czy też kaszubskie śledziki. 

Program „Smaki Gdańska” realizowany i promowany jest przez Gdańską Organizację Turystyczną (Visit Gdańsk) wśród turystów (Karta Turysty) oraz  lokalnych foodiesów (Karta Mieszkańca). Karty, upoważniające do zniżek można nabyć on line lub w jednym  z punktów Informacji Turystycznej, które prowadzi GOT. Wraz z kartą otrzymamy regulamin i listę wszystkich atrakcji związanych z akcją. 

Do programu „Smaki Gdańska” mogą przystąpić gdańskie (i tylko gdańskie) restauracje, które w karcie menu zaproponują set, składający się z trzech dań:  przystawki, dania głównego oraz deseru inspirowanych XIX-wiecznymi przepisami kuchni gdańskiej. Co ważne zaproponowane dania powinny powstać na lokalnych i sezonowych produktach. Dlatego też dania  będą sezonowo ulegać zmianie lub modyfikacji. 

We wszystkich restauracjach na szlaku „Gdańskich Smaków” (na dzień dzisiejszy jest ich jedenaście), set menu  jest w tej samej cenie, aktualnie, to 130 zł. Regulamin programu zakłada atrakcyjny rabat dla posiadacza Karty Mieszkańca lub Turysty. Chcąc skorzystać z niego należy:

– udać się do jednej z restauracji należącej do Programu (wizytówki restauracji oraz menu znajdziemy na stronie www.visitgdansk.com w zakładce smaki gdańska;
– poinformować kelnera o posiadaniu takiego pakietu na Karcie Turysty  w trakcie składania zamówienia;                                                                                                                                                                                          – zamówić w menu restauracji set 3 dań oznaczonych logo Smaki Gdańska;
– udostępnić obsłudze restauracji Kartę do sczytania.

Z rabatem czy bez, warto poznać gastronomiczne dziedzictwo Gdańska. Propozycje restauracji są bardzo ciekawe, bazują bowiem na „odświeżonych” przepisach z XIX-wiecznej „Gdańskiej książki kucharskiej”.

W restauracji Maniera, szef kuchni p. Paweł Stawicki, który znany jest nie od dziś z wielkiego sentymentu do kuchni polskiej oraz admiracji lokalnych produktów, zaproponował menu, które z pewnością skradnie nie jedno serce i podbije nie jedno podniebienie, a są to:

1. Bałtycki śledź w śmietanie
śledź/ kwaśna śmietana/ kiszony ogórek/ musztarda francuska

2. Krokiety z rakami

rak polski/ krewetki/ pomidory/ roszponka

3. Beza malinowa

Beza malinowa z kremem waniliowym/ świeże owoce/ cremeux z czerwonej porzeczki

4. Lemoniada klasyczna

Zarezerwuj stolik