Do grona restauracji, gdzie można skosztować „smaków gdańska” dołączyła właśnie, położona na Wyspie Spichrzów Maniera. W karcie, prócz polskich klasyków, jak wyśmienite schabowy, mielony czy tatar, odnajdziemy również lokalne dania, jak raki (zamknięte w chrupiących krokietach), czy też kaszubskie śledziki.
Program „Smaki Gdańska” realizowany i promowany jest przez Gdańską Organizację Turystyczną (Visit Gdańsk) wśród turystów (Karta Turysty) oraz lokalnych foodiesów (Karta Mieszkańca). Karty, upoważniające do zniżek można nabyć on line lub w jednym z punktów Informacji Turystycznej, które prowadzi GOT. Wraz z kartą otrzymamy regulamin i listę wszystkich atrakcji związanych z akcją.
Do programu „Smaki Gdańska” mogą przystąpić gdańskie (i tylko gdańskie) restauracje, które w karcie menu zaproponują set, składający się z trzech dań: przystawki, dania głównego oraz deseru inspirowanych XIX-wiecznymi przepisami kuchni gdańskiej. Co ważne zaproponowane dania powinny powstać na lokalnych i sezonowych produktach. Dlatego też dania będą sezonowo ulegać zmianie lub modyfikacji.
We wszystkich restauracjach na szlaku „Gdańskich Smaków” (na dzień dzisiejszy jest ich jedenaście), set menu jest w tej samej cenie, aktualnie, to 130 zł. Regulamin programu zakłada atrakcyjny rabat dla posiadacza Karty Mieszkańca lub Turysty. Chcąc skorzystać z niego należy:
– udać się do jednej z restauracji należącej do Programu (wizytówki restauracji oraz menu znajdziemy na stronie www.visitgdansk.com w zakładce smaki gdańska;
– poinformować kelnera o posiadaniu takiego pakietu na Karcie Turysty w trakcie składania zamówienia; – zamówić w menu restauracji set 3 dań oznaczonych logo Smaki Gdańska;
– udostępnić obsłudze restauracji Kartę do sczytania.
Z rabatem czy bez, warto poznać gastronomiczne dziedzictwo Gdańska. Propozycje restauracji są bardzo ciekawe, bazują bowiem na „odświeżonych” przepisach z XIX-wiecznej „Gdańskiej książki kucharskiej”.
W restauracji Maniera, szef kuchni p. Paweł Stawicki, który znany jest nie od dziś z wielkiego sentymentu do kuchni polskiej oraz admiracji lokalnych produktów, zaproponował menu, które z pewnością skradnie nie jedno serce i podbije nie jedno podniebienie, a są to:
1. Bałtycki śledź w śmietanie
śledź/ kwaśna śmietana/ kiszony ogórek/ musztarda francuska
2. Krokiety z rakami
rak polski/ krewetki/ pomidory/ roszponka
3. Beza malinowa
Beza malinowa z kremem waniliowym/ świeże owoce/ cremeux z czerwonej porzeczki
4. Lemoniada klasyczna